Alles wat je moet weten over DNA-tests

  • Karel
  • Geen reacties

DNA-tests zijn een veelvoorkomend en tevens een terugkerend onderwerp de afgelopen jaren. Je vindt het overal terug en vooral op sociale media zoals Instagram en YouTube heb je vast wel eens een reclame ervan gezien. Maar hoe werkt zo’n dna test nou eigenlijk? Wat gebeurt ermee? Is het betrouwbaar? Wanneer moet je het doen? Dit lees je allemaal in deze blog. Mocht je toch nog aanvullende informatie willen, dan is het zeker aan te raden om hierover contact op te nemen met een specialist zodat je zelf de juiste keuze kunt gaan maken.

Wanneer doe je een DNA-test?

Een DNA-test wordt vooral vaak gedaan wanneer men wil weten of hij of zij familie is van iemand. Dit gebeurt vaak bijvoorbeeld wanneer iemand wil weten wij zijn of haar echte vader is. Als beide personen een DNA-test doen, kun je dit gemakkelijk uitvinden. Het vaststellen van het vaderschap kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Het kan bijvoorbeeld helpen met het verkrijgen van wettelijke rechten op kinderalimentatie, voogdij, sociale zekerheidsuitkeringen en erfenissen. Ook kun je verbanden met genetische aandoeningen die je gezondheid op lange termijn kunnen beïnvloeden identificeren.

Hoe werkt een DNA-test?

Een DNA-vaderschapstest is bijna 100% nauwkeurig om te bepalen of een man de biologische vader van een andere persoon is. Bij een DNA-test kan gebruik worden gemaakt van een wangslijmvlies of een bloedtest. Je moet de test in een medische omgeving laten doen als je de resultaten om juridische redenen nodig heeft. 

Desoxyribonucleïnezuur, oftewel DNA, is het genetisch materiaal dat je erft van je vader en moeder. Een DNA-vaderschapstest gebruikt DNA, meestal afgenomen van een wangslijmvlies of vanuit het bloed, om vast te stellen of een man de biologische vader van het kind is. 

Welke tests zijn er?

Als je het vaderschap om juridische redenen wilt bewijzen of ontkrachten, moet de test in een medische omgeving plaatsvinden (een wettelijke DNA- vaderschapstest). Anders kun je gebruik maken van een thuis DNA-vaderschapstest kit die je online of misschien wel zelfs bij een drogist kunt kopen.

Prenatale test

Er zijn ook prenatale vaderschapstests. Deze tests kunnen het vaderschap al tijdens de zwangerschap vaststellen. De vroegste periode waarin een vaderschapstest kan worden afgenomen is 9 weken zwangerschap met een DNA prenatale vaderschapstest. De prenatale vaderschapstest werkt door het afnemen van een bloedmonster van zowel de moeder als de vermeende vader. Het DNA van de baby wordt na negen weken gevonden in de bloedbaan van de moeder (foetale DNA-test). De twee bloedmonsters worden afgenomen door een erkende afnemer/verpleegkundige.

Drop Your Comment

Proudly powered byWordPress. Theme byWeblizar.