De functie en het gebruik van een witte kentekenplaat in Nederland

  • Karel
  • Geen reacties

Een van de unieke aspecten van het Nederlandse wegennet zijn de verschillende soorten kentekens die je tegenkomt op voertuigen. Eén daarvan is de witte kentekenplaat. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een witte kentekenplaat, waarom je deze nodig hebt, en waar je ze kunt kopen.

Het doel van een witte kentekenplaat

Een witte kentekenplaat is noodzakelijk voor diverse doeleinden in Nederland. Zo heb je een witte kentekenplaat nodig voor:

  • Aanhangers of caravans met een massa van minder dan 750 kilo. Dit omvat het gewicht van de lege aanhanger en het maximale laadvermogen.
  • Voorwerpen die het zicht op een reguliere kentekenplaat ontnemen, zoals een fietsendrager. Deze moeten een witte kentekenplaat hebben met hetzelfde kenteken als het voertuig dat het object trekt.
  • Aanhangsels voor motorvoertuigen, of voor aanhangsels voor bromfietsen.

Verschillende formaten van witte kentekenplaten

Witte kentekenplaten komen in verschillende formaten, afhankelijk van het soort voertuig. Hier zijn enkele formaten:

  • Voor aanhangers tot 750 kilo en aanhangsels op motorvoertuigen op meer dan twee wielen, of op een aanhanger, zijn de afmetingen 520 x 110 mm of 340 x 210 mm.
  • Voor aanhangwagens van of aanhangsels op een motorvoertuig op twee wielen met of zonder zijspan, zijn de afmetingen 210 x 143 mm.
  • Voor aanhangwagens van of aanhangsels op een bromfiets, zijn de afmetingen 100 x 175 mm of 145 x 125 mm.

Het kopen van een witte kentekenplaat

Je kunt een witte kentekenplaat bestellen bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Op de RDW-website vind je een lijst van alle erkende kentekenplaatfabrikanten in Nederland. Bij de aankoop moet je het kentekenbewijs op creditcardformaat (de zogenaamde kentekencard) of het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs van het trekkende/voerende voertuig tonen.

Veiligheid en Legaliteit rondom Witte Kentekenplaten

Veiligheid en legaliteit staan voorop bij het gebruik van voertuigen op de weg, en witte kentekenplaten vormen hierop geen uitzondering. Het is belangrijk om te begrijpen dat het illegaal is om witte kentekenplaten te vervalsen, te wijzigen of op onjuiste wijze te bevestigen. De handhaving van deze regels is strikt, en overtredingen kunnen leiden tot aanzienlijke boetes. Ook is het belangrijk om er zorg voor te dragen dat de witte kentekenplaat goed leesbaar blijft. Vuil, schade of onjuiste bevestiging kunnen de leesbaarheid belemmeren en dit kan leiden tot verkeersonveilige situaties en boetes. Daarom is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je witte kentekenplaat ten allen tijde schoon, onbeschadigd en correct bevestigd is.

Het gebruik van een stukje karton met het kenteken erop geschreven als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld als je een aanhanger nodig hebt, is niet toegestaan in Nederland en kan je een boete opleveren. Zorg er dus voor dat je altijd een correcte witte kentekenplaat bij je hebt voor de relevante voertuigen. 

Drop Your Comment

Proudly powered byWordPress. Theme byWeblizar.