Hoe regel ik zakelijke energie voor mijn bedrijf?

  • Karel
  • Geen reacties

Het aantal ondernemers in Nederland is al een hele tijd aan het stijgen. Als er iets positiefs is aan de coronacrisis dan is het wel dat menig Nederlander het heft in eigen handen heeft genomen. Of je nu een zzp'er bent of wanneer je een mkb hebt overgenomen; wanneer je voor je bedrijf gebruik maakt van energie moet je zakelijke energie afnemen. Heb je nog geen idee hoe je mkb energie of een andere vorm van zakelijke energie moet regelen? Geen zorgen: in dit artikel lees je enkele tips.

Kleinzakelijke of grootzakelijke energie nodig

Als eerst is het goed om te weten of je kleinzakelijke of grootzakelijke energie nodig hebt. Er zijn namelijk twee soorten contracten af te nemen. Welke zakelijke energie je nodig hebt, is afhankelijk van de elektrische aansluitingen en de gasaansluiting in het pand waar je werkt. Is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen kleiner dan 3 x 80 Ampère? En is de capaciteit van de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur? In dat geval ben je een kleinzakelijke afnemer en betaal je iedere maand een voorschot in de vorm van een vast bedrag, net zoals je dat als particulier moet doen. Je ontvangt één factuur waarop alle gegevens vermeld staan. Is de capaciteit van alle elektrische aansluitingen groter dan 3 x 80 Ampère en de gasaansluiting groter dan 40m3 per uur? Dan ben je een grootzakelijke verbruiker van energie. Meestal komt dit alleen voor bij grote gebouwen, zoals magazijnen en hallen. Als grootzakelijke energieverbruiker ontvang je twee facturen; een van de netbeheerder en een van de energieleverancier. Ook betaal je geen voorschot, maar betaal je voor wat je daadwerkelijk verbruikt hebt.

Keuze tussen grijze en groene zakelijke energie

Weet je eenmaal wat voor soort energieverbruiker je bent dan is het tijd voor de volgende keuze: de keuze tussen grijze en groene zakelijke energie. De laatste jaren kiezen steeds meer ondernemers voor groene stroom voor hun bedrijf om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu. De kans is echter groot dat je vooral bekend bent met grijze energie. Daarom is het goed om te weten wat het grootste verschil is tussen beide soorten stroom voor je bedrijf. Grijze energie is veel minder schoon en daardoor minder goed voor het milieu in vergelijking met groene stroom. Dat ligt vooral aan de manier waarop beide soorten stroom worden opgewekt. Bij de productie van grijze stroom komt bijvoorbeeld veel CO2 vrij. Zoals je waarschijnlijk wel weet, zorgt dit schadelijke gas ervoor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat. Bij de productie van groene stroom komt veel minder CO2 vrij, waardoor de keuze voor groene energie veel beter is voor het milieu en de wereld. Waar je voor kiest, ligt natuurlijk helemaal aan jezelf, maar het is goed om hiervan op de hoogte te zijn.

Scoor een voordelig energiecontract voor je bedrijf

Met de bovenstaande gegevens kun je op zoek gaan naar een passend energiecontract voor je bedrijf. Wel moet je ook nog weten wat het jaarlijkse energieverbruik van het pand is waarin je werkt. Die gegevens vind je op de jaarlijkse afrekening en kun je eventueel opvragen bij de netbeheerder van het pand. Nu de energieprijzen in de lift zitten, is het wel zo prettig om een zo voordelig mogelijk energiecontract te scoren. Dat doe je door te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Dit hoef je gelukkig niet zelf te doen, maar kun je doen door gebruik te maken van een zakelijke energievergelijker, een handige online tool. Vul hier alle nodige gegevens in en de tool gaat op zoek naar de beste match. Je krijgt altijd het meest complete aanbod te zien, zodat je niet meer verder hoeft te zoeken. Dat bespaart je dus niet alleen geld, maar ook heel veel tijd.

Drop Your Comment

Proudly powered byWordPress. Theme byWeblizar.